Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Skopje, 08. veljače 2019.

Makedonija najviše trguje s Njemačkom, Grčkom, Velikom Britanijom, Srbijom i Bugarskom

Tijekom 2018. godine iz Makedonije je izvezeno robe u ukupnoj vrijednosti od 6,9 milijardi USD, što predstavlja porast 21,8 posto u odnosu 2017., objavio je makedonski Državni zavod za statistiku. Vrijednost uvezene robe prošle godine iznosila je 9 milijardi USD, odnosno 17,3 posto više u usporedbi s godinom prije. Trgovinski deficit u razdoblju od siječnja do prosinca 2018. iznosio je 2,14 milijardi USD.

Makedonija je najviše izvozila katalizatore nosača s plemenitim metalima ili njihove spojeve, setove provodnika za paljenje za vozila, zrakoplove i brodove, dijelove sjedišta od podgrupe 821,1 i motorna vozila za prijevoz 10 ili više osoba, uključujući i vozača, s motorom na unutarnje sagorijevanje s paljenjem pomoću kompresije (dizel ili poludizel).

U uvozu je, pak, najzastupljenija bila platina i legure platine, neobrađene ili u prahu, derivati nafte i ulja dobivena od bitumeniziranih minerala, osim sirovih, plosnato valjani proizvodi od željeza ili nelegiranog čelika, neplatinirani ili neobloženi i drugi metali od platinske grupe i njihove legure, neobrađeni ili u obliku praha.

U razdoblju od siječnja do prosinca prošle godine Makedonija je najviše trgovala s Njemačkom, Grčkom, Velikom Britanijom, Srbijom i Bugarskom.