Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Ljubljana, 12. listopada 2017.

Lex Agrokor odgodio postupak nadzora koncentracije Agrokora i Mecatora

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) objavila je kako je, zbog primjene Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, a temeljem tumačenja Trgovačkog suda u Zagrebu, obustavila upravne postupke u vezi s nadzorom koncentracije Agrokora i Mercatora.  

AZTN je 2014. uvjetno odobrila koncentraciju Agrokora i Mercatora, naloživši koncernu, uz ostalo, obvezu prodaje ili davanja u zakup 96 prodavaonica iz mreže Konzuma i Mercatora, čiji je ukupni prihod činio gotovo 60 posto prihoda Mercatora-H iz 2012. godine. Za povjerenika koji će nadzirati provedbu tih mjera u srpnju iste godine odabrana je revizorska kuća PricewaterhouseCoopers (PwC).

Ta se mjera prije svega odnosila na grad Zagreb i Zagrebačku županiju, gdje je Konzum i prije koncentracije bio tržišni lider pa je Agrokor na području Zagreba imao obvezu dezinvestirati 26 prodajnih mjesta, a 19 na području Zagrebačke županije. U još 13 županija ukupno je trebalo biti dezinvestirano 51 prodajno mjesto.

Uz ostalo, Agrokor se obvezao i da u Konzumovim hipermarketima i supermarketima, kroz najmanje tri godine od stjecanja kontrole nad Mercatorom, omogući najmanje trojici konkurenata u segmentima proizvoda u kojima tvrtke Agrokora imaju visok tržišni udjel (iznad 40 posto), izloženost njihovih proizvoda na 30 posto police, i to pod uvjetima koji nisu lošiji od onih koje Konzum odobrava konkurentima u svojoj prodajnoj mreži.