Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Beograd, 10. listopada 2018.

Kredit EBRD-a za poboljšanje željezničke infrastrukture u Srbiji

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) s kreditom od 22 milijuna eura nastavlja podržavati modernizaciju srpskih željeznica. Sredstva će biti utrošena za unaprjeđenje infrastrukture te za novi sustav prodaje karata i uvođenje mjera za poboljšanje energetske učinkovitosti, navodi se u priopćenju EBRD-a.

Oko 17 milijuna eura biti će uloženo u proširenje i poboljšanje željezničkog depoa u Zemunu, koji će tako postati glavna lokacija za održavanje željezničkog voznog parka tvrtke Srbija voz, uključujući i održavanje novih vlakova najsuvremenije tehnologije. Drugim pak dijelom kredita u iznosu od 5 milijuna eura financirat će se nabava i instaliranje novih IT sustava koji će unaprijediti procese upravljanja resursima, prodaju karata i upravljanje energijom.

EBRD je u Srbiji vodeći investitor s preko 4,6 milijardi eura uloženih u 222 projekta. Pomoć u postupku priprema Srbije za pridruženje EU-u jedan je od prioriteta banke. Investiranjem u Srbija voz, EBRD podržava smanjenje emisije plinova s efektom staklenika, kao i jačanje regionalne integracije i povezanosti, navodi se u priopćenju.