Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Peking, 20. ožujka 2020.

Kineske financijske institucije tvrtkama odobrile više od 110 milijardi CNY povlaštenih zajmova

Kineska središnja banka izvijestila je kako su financijske institucije u NR Kini odobrile 111,4 milijardi CNY (15,9 milijardi USD) zajmova s niskim kamatnim stopama kako bi pomogle tvrtkama da se vrate redovnom poslovanju nakon poremećaja izazvanih epidemijom COVID-19. U utorak 16. ožujka ove godine  na telekonferenciji Kineske narodne banke rečeno je kako tvrtke ostvaruju napredak u obnovi proizvodnje, nakon što je odobrena kvota od 500 milijardi CNY za zajmove i olakšice koja je „precizno kanalizirana u virusom pogođene sektore“.

Pri tome, Kineska središnja banka prednost je dala malim i mikro firmama koje imaju manju otpornost u uvjetima epidemije. Poduprijet će se najviše stočarstvo i ključni sektori povezani s proljetnom pripremom uzgoja, vanjska trgovina povezana s međunarodnim opskrbnim lancem, kao i industrije koje su najteže pogođene epidemijom, poput turizma, zabave, ugostiteljstva i prometa.

U međuvremenu, središnja banka je također pozvala svoje podružnice na pojačani nadzor nad novčanim fondovima i promoviranje integracije tržišno orijentiranih sredstava financiranja s politikama kreditiranja i olakšica u pružanju potpore realnom gospodarstvu.