Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Peking, 05. svibnja 2020.

Kina značajno ubrzava razvoj 5G mreže

Kinesko Ministarstvo industrije i informacijske tehnologije (MIIT) objavilo je u ponedjeljak, 4. svibnja kako je Kina ubrzala napore za komercijalizaciju superbrze 5G bežične komunikacijske tehnologije, te do kraja ožujka izgradila 198.000 5G stanica i osigurala više od 50 milijuna 5G mobilnih pretplatnika širom zemlje. Ministarstvo je izvijestilo kako je do 20. travnja licencirano ukupno 95 vrsta 5G mobilnih telefona. Na tržište su već ušli 5G mobilni telefoni po cijeni manjoj od 2.000 yuana (283,3 $). Ministarstvo je priopćilo i da će podržati proizvođače pametnih telefona u jačanju istraživanja, razvoja i inovacija, nastojeći potrošačima pružiti razne vrste 5G mobilnih telefona i povećati njihovu upotrebu putem optimizacije 5G paketa usluga i smanjenja naknade za podatkovne planove. Pokrivenost 5G mrežom bit će dodatno proširena te se očekuje se da će do kraja 2020. godine u cijeloj državi biti izgrađeno više od 600.000 postaja.

MIIT je također izvijestilo kako će se uložiti više napora za pokretanje primjene 5G tehnologije u širokom rasponu područja, koja uključuju virtualnu stvarnost, proširenu stvarnost, događaje uživo, igre i zabavu. Taj je korak najavljen nakon nagovještaja bržeg razvoja nove infrastrukture kao što su 5G mreže i podatkovni centri na sastanku Stalnog odbora Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine u ožujku. Ogromno ulaganje u novu infrastrukturu koja pokriva brojna ključna područja, uključujući transport, energetiku i telekomunikacije, jedna je od važnih mjera zaštitite zemlje od negativnog utjecaja epidemije COVID-19, koja bi trebala unijeti novi zamah u gospodarstvo. Prema podacima koje je objavila Kineska akademija za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, izravni ekonomski učinak koji će komercijalizacija 5G imati u Kini od 2020. do 2025. godine procjenjuje se na 10,6 bilijuna juana.

Inače, u Kini se 5G tehnologija već široko koristi u borbi protiv pandemije COVID-19, posebno u zdravstvu, telekomunikacijama, mrežnom podučavanju i pametnoj logistici, pomažući tvrtkama u nastavku proizvodnje i povratku na uobičajene razine poslovanja. Podsjećamo, Kina je započela komercijalizaciju 5G mreže 31. listopada 2019., kada su tri velika nacionalna telekomunikacijska operatera uvela svoje 5G podatkovne planove. Izvješće koje je nedavno objavilo GSMA, međunarodno udruženje mobilnih operatera, predviđa da će Kina do 2025. imati gotovo 45 posto ukupnih svjetskih pretplatnika 5G mreže, dodajući da ta zemlja unatoč pandemiji COVID-19 i dalje predvodi svijet u razvoju 5G-a.