Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Peking, 10. kolovoza 2018.

Kina uvodi protumjere na odluku SAD-a od 11. srpnja o podizanju carina na uvoz iz Kine

Povjerenstvo za carine kineskog Državnog vijeća odlučilo je uvesti dodatne carine po četiri različite stope (25 posto, 20 posto, 10 posto i 5 posto) na 60 milijardi vrijedne proizvode uvezene iz Sjedinjenih Američkih Država. Radi se o dodatnim carinama od 25 posto na 16 milijardi dolara vrijedne američke proizvode, koje će stupiti na snagu u 23. kolovoza 2018. godine.

Navedene mjere odgovor su na odluku SAD-a o podizanju carina od 10 do 25 posto na 200 milijardi USD vrijedan uvoz iz Narodne Republike Kine. Prema informacijama iz kineskog Ministarstva trgovine, stupanje na snagu navedenih protumjera ovisiti će o akcijama SAD-a. Kineska strana drži kako su kineske protumjere po različitim stopama razumne i suzdržane te kako će se Kina ponašati sukladno idućim koracima koje poduzmu SAD, istovremeno zadržavajući pravo na uvođenje drugih protumjera.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva trgovine također je izjavio da, ako SAD poduzmu daljnje agresivne korake, Kina zadržava pravo uvođenja daljnjih protumjera. Valja napomenuti kako su kineske vlasti, bez obzira na negativne posljedice američkih mjera, pune povjerenja u jedinstvene prednosti Kine, koje joj pomažu u prevladavanju bilo kakvih vanjskih šokova, a to su ponajprije ogromno domaće tržište, sveobuhvatni raspon industrija, mogućnosti mobiliziranja ogromnih resursa u slučaju potrebe, kao i postojana strategija otvaranja vanjskom svijetu.