Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Beograd, 08. kolovoza 2018.

Južna Koreja pomaže Srbiji u kreiranju pametnih gradova

Vlada Južne Koreje uložila je gotovo milijun eura u potporu razvoju elektroničke uprave, a u dogledno vrijeme uložit će 200.000 eura u koncept kreiranja pametnih gradova, izjavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i zahvalio izaslanstvu Vlade Južne Koreje na cjelokupnoj pomoći koju ta država pruža Srbiji u postupku modernizacije i digitalizacije rada državne uprave.

Digitalizacija je među glavnim prioritetima u ovom mandatu Srbijanske vlade, a imajući u vidu dvostruko veći broj stanovnika u gradovima do 2050. godine, valja početi razmišljati o modernoj i učinkovitoj državnoj upravi koja mora osigurati brze i visokokvalitetne usluge, a to je bez uvođenja novih tehnologija nemoguće, zaključio je ministar Ružić.

Otvaranjem Informatičko-pristupnog centra, kako je podsjetio, Nacionalna agencija za IT Južne Koreje omogućila je za manje od godinu dana obuku za oko 7.000 ljudi na više od 200 treninga i radionica, a potpisani su i memorandumi o suradnji s Republičkim geodetskim zavodom i Ministarstvom kulture i informiranja.

Putem projekta „Volonteri Koreje“ održana je i besplatna ljetna IT škola, koju je uspješno završilo 700 polaznika. Pritom nisu učili samo o programiranju, već i o korejskoj kulturi,  rekao je ministar Ružić.