Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Sarajevo, 12. veljače 2018.

Javna rasprava "Lokalna zajednica prEUzima inicijativu"

Ured specijalnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR) pokrenuo je projekt pod nazivom „Lokalna zajednica prEUzima inicijativu“, u okviru kojeg će posjetiti 15 lokalnih zajednica u BiH te održati javne rasprave o izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU.

Nakon Gračanice, druga javna rasprava o lokalnom ekonomskom i održivom razvitku, koja je izazvala  veliko zanimanje poduzetnika, predstavnika javne uprave i privrednih društava, kao i organizacija mladih, srednjoškolaca i studenata, održana je u Zvorniku.

Domaćini javne rasprave bili su šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark i veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio, a u javnoj raspravi  aktivno su sudjelovali  domaći i regionalni eksperti.

Veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio je tom prigodom istaknuo značaj projekta kojeg provodi Ured specijalnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini te naglasio kako je ključno pitanje prije svega potaknuti aktivnije sudjelovanje građana BiH, posebice mladih ljudi, u procesu europskih integracija.

Glavne teme o kojima se raspravljalo odnosile su se na rješavanje brojnih administrativnih problema koji opterećuju gospodarstvo, ali i na mogućnosti pristupanja EU fondovima, namijenjenim razvoju turizma i potpori poduzetništva mladih.

Nakon održane javne rasprave, organiziran je informativno-edukativni sajam na kojem su izlagali predstavnici projekata financiranih iz EU izvora, a koji izravno doprinose  i održivom razvitku lokalnih zajednica.