Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Lisabon, 14. svibnja 2020.

Izvješće portugalskog Nacionalnog instituta za statistiku o utjecaju koronavirusa Covid-19 na tvrtke

Portugalski Nacionalni institut za statistiku (INE) objavio je izvješće o provedenoj anketi o utjecaju koronavirusa Covid-19 na tvrtke. Anketa je provedena u razdoblju od 27. travnja do 1. svibnja ove godine i u njoj je sudjelovalo 5,5 tisuća tvrtki. Najznačajniji zaključci ankete su sljedeći:

Jednakim ili smanjenim kapacitetom poslovanje je nastavilo 84% tvrtki, 15% tvrtki je privremeno zatvoreno, a 1% tvrtki se definitivno zatvorio. Među izvoznicima je 89% tvrtki nastavilo poslovati. Sektorski, najviše tvrtki nastavilo je poslovati u građevinarstvu (92%) i informatici i komunikacijama (91%), zatim industriji (90%), dok je najmanje nastavilo (41%), odnosno najviše zatvorenih tvrtki je u sektoru ugostiteljstva (59%).

Nadalje, 79% tvrtki prijavilo je smanjeni obujam poslovanja, a 3% tvrtki povećani obujam poslovanja. Ugostitelji, njih 98%, prijavilo je smanjeni obujam, dok 17% tvrtki nije zabilježilo promjenu. Kao razloge smanjenja poslovanja tvrtke su navele restrikcije izvanrednog stanja, izostanak novih narudžbi/klijenata, probleme u funkcioniranju lanca nabave i nepredviđeni nedostatak kadra. Osoblje je smanjilo 57% tvrtki (60% tvrtki izvoznika). Preko 75% osoblja smanjile su mikro tvrtke i sektor ugostiteljstva. Broj osoblja smanjen je na način da je 58% tvrtki u prosjeku poslalo djelatnike na čekanje (72% mikro tvrtki i 55% velikih tvrtki), 6% je uručilo otkaze, 14% nije obnovilo ugovore na određeno vrijeme, dok je 37% (i 48% velikih tvrtki) primijenilo neke od odredbi izvanrednog stanja (bolovanje ili ostanak kući zbog potpore obitelji).

Što se tiče organiziranja rada od kuće (rad na udaljenosti, teletrabalho), 58% tvrtki (72% izvoznika) organizirali su rad djelatnika od kuće, a 16% tvrtki imalo je preko 75% djelatnika na radu od kuće. Postotak raste s veličinom tvrtke, tako da je kod mikro tvrtki taj postotak tek 30%, ali kod velikih tvrtki čak 93%. Promatrajući sektore, rad od kuće organiziralo je 84% informatičkih tvrtki, 61% tvrtki u industriji i energetici, 53% tvrtki u građevinarstvu i nekretninama, 47%  tvrtki u trgovini, 70% tvrtki u transportu i 72% tvrtki iz područja ostalih usluga.

Cjelovito izvješće može se naći na web stranici portugalskog Nacionalnog instituta za statistiku:

https://www.ine.pt/xportal/xmain?xpid=INE&xpgid=ine_destaques&DESTAQUESdest_boui=431948930&DESTAQUESmodo=2