Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Istanbul, 26. rujna 2019.

Hrvatske inovacije postigle značajan uspjeh na Međunarodnom sajmu inovacija u Istanbulu

Na 4. Međunarodnom sajmu inovacija ISIF, u okviru TEKNOFEST-a 2019, koji se održavao u Istanbulu od 17. do 22. rujna ove godine, Udruga inovatora Hrvatske predstavila je pet inovacija koje su izazvale pozornost  stručne zajednice i turskih poduzetnika. Hrvatske inovacije osvojile su brojna značajna priznanja. Kristalna Ideja d.o.o. iz Podstrane osvojila je zlatnu medalju za inovaciju I-Therapy, pametni ekološki sustav za kontrolu i poboljšanja zraka, te jedinstvenu nagradu WIPO za najbolju inovaciju u svojoj kategoriji. Tipos Resurs j.d.o.o. iz Varaždina za inovaciju Eko-Mundus uporaba neopasnog otpada osvojio je srebrnu medalju. Vladimir Cviljušac osvojio je zlatnu medalju za softversko rješenje interakcije s računalom za izdvajanje pokretnih elemenata iz statične pozadine slike, a Iva i Božo Grginović nagrađeni su brončanom medaljom za liniju sokova baziranih na limunskoj travi.
Na TEKNOFEST-u su bile izložene 384 inovacije iz 22 zemlje, a procjenjuje se da ga je posjetilo preko milijun posjetitelja, većinom mladi i poduzetnici. Voditelj hrvatskog tima na ISIF-u Zoran Barišić bio je ujedno i član Ocjenjivačkog suda, te izaslanik predsjednika Međunarodne federacije nacionalnih asocijacija inovatora (IFIA).

Generalna konzulica Republike Hrvatske u Istanbulu, dr.sc. Ivana Zerec, posjetila je hrvatske izlagače na sajmu te im čestitala na postignutom značajnom uspjehu. Poželjela im je uspješnu suradnju te veću prisutnost na turskom tržištu, u čemu će hrvatski Generalni konzulat pružiti svu logističku pomoć u okviru gospodarske diplomacije.