Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Zagreb/Stockholm, 20. ožujka 2017.

Hrvatska želi ojačati gospodarsku suradnju sa Švedskom

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odlazi u petodnevni državni posjet Švedskoj, bogatoj i naprednoj zemlji s kojom Hrvatska želi osnažiti zanemarene političke i gospodarske odnose.

Hrvatska posebno želi ojačati gospodarsku suradnju s europskom predvodnicom u inovacijama, po uzoru na najveću hrvatsku ICT kompaniju u švedskom vlasništvu Ericsson Nikola Tesla koja zapošljava 3.000 ljudi.

S najvišim švedskim dužnosnicima, poslovnim ljudima i znanstvenicima te s predstavnicima Hrvata, Grabar Kitarović će se susresti tijekom petodnevnog putovanja u Stockholm, Goteborg, Malmo i Lund. U Goteborgu će se održati poslovni forum na koji dolaze čelnici petnaestak hrvatskih tvrtki.

Prema podacima HGK-a, ukupna robna razmjena između Hrvatske i Švedske u 2016. iznosila je 255,7 milijuna EUR, 43 posto više u odnosu na 2015. Izvoz u Švedsku bio je 125,3 milijuna EUR, što je rast od 78,2 posto prema prethodnoj godini i predstavlja 1,02 posto ukupnog hrvatskog izvoza. Uvoz iz Švedske u 2016. iznosio je 130,4 milijuna EUR, 20,2 posto više nego 2015. i čini 0,66 posto ukupnog hrvatskog uvoza.

Hrvatska najviše izvozi putničke i izletničke brodove, trajekte i slična plovila, montažne zgrade, električne transformatore, pokućstvo i cement, a uvozi telefonske aparate, vučna vozila, motorna vozila za prijevoz robe i odašiljače za radiodifuziju i televiziju.

(Hina)