Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Ljubljana, 07. lipnja 2019.

Hrvatska na drugom poslovnom forumu Inicijative triju mora u Ljubljani

U okviru sastanka na vrhu Inicijative triju mora, u Ljubljani je 5. i 6. lipnja 2019. godine održan 2. poslovni forum koji je okupio oko 600 sudionika iz 43 zemlje. Sudjelovali su visoki dužnosnici i gospodarstvenici iz država sudionica Inicijative triju mora, predstavnici institucija Europske unije, Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država te gospodarstvenici iz šire regije. Fokus je bio na jačanju suradnje u područjima prometne i energetske infrastrukture, digitalne povezanosti od Baltika, preko Jadrana do Crnog Mora te inovacijama, a uključivao je i horizontalna pitanja transatlantske suradnje i sigurnosti.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović sudjelovala je 5. lipnja 2019. na Predsjedničkom panelu poslovnog foruma, dok je ministar zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske dr.sc. Tomislav Ćorić sudjelovao na panelu posvećenom energetici. Hrvatska se predstavila i na panelu o digitalizaciji na kojem je sudjelovala zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Kristina Posavec. 

Projekti kojima je Hrvatska predstavljena u okviru Inicijative su LNG terminal na otoku Krku te Projekti Rijeka. Projekt LNG terminal obuhvaća izgradnju i upravljanje infrastrukturom potrebnom za primanje, skladištenje, pretakanje i uplinjavanje ukapljenog prirodnog plina (LNG). Projekti Rijeka obuhvaćaju šest projekata vrijednosti 115,76 milijuna eura koji se sufinanciraju iz europskog fonda Connecting Europe Facility (CEF). Riječ je o modernizaciji željezničke infrastrukture i izgradnji novih intermodalnih kapaciteta Luke Rijeka, rekonstrukciji vezova za opći teret te modernizaciji informacijskog sustava Luke. Projekte Rijeka su predstavili pomoćnik ministra za more, promet i infrastrukturu Anđelko Petrinić te voditelj Odjela komercijalnih poslova Lučke uprave Rijeka Rajko Jurman.