Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Peking, 24. lipnja 2020.

Gospodarske aktualnosti u NR Kini: nastavak otvaranja tržišta kapitala, olakšavanje kriterija za strana ulaganja i daljnja potpora održavanju likvidnosti tvrtki

U četvrtak 18. lipnja 2020. godine u Šangaju je održan 12. Lujiazui forum (od 2008., Forum je platforma na visokoj razini za poticanje međunarodne financijske suradnje, financijsku reformu i otvaranje tržišta Kine),  na kojemu je Yi Huiman, predsjedavajući Kineske regulatorne komisije za vrijednosne papire rekao kako epidemija COVID-19 nije spriječila daljnje otvaranje kineskog tržišta kapitala, već ga je potaknula. Yi Huiman je rekao da je otvorenost temeljno obilježje moderne gospodarske strukture i zrelog financijskog tržišta te da su ulagači iz različitih zemalja i regija dobrodošli ulagati i opsežnije sudjelovati na kineskom tržištu. Primjerice, ograničenje stranog vlasništva u vrijednosnim papirima i fondovima uklonjeno je od 1. travnja, a što inače nije bilo planirano prije 2021. godine.  Govoreći na forumu, Yi Gang, guverner Narodne banke Kine, rekao je da će Kina u drugoj polovini ove godine zadržati likvidnost na razmjerno visokoj razini i dodatno smanjiti tržišne kamatne stope na poticajno kreditiranje tvrtki. Monetarne vlasti u Kini namjeravaju i dalje koristiti konvencionalne monetarne alate kako bi podržale korporativni sektor.

Istoga dana Ministarstvo trgovine NR Kine objavilo je kako planira značajno spustiti prag za strateško ulaganje stranih ulagača u tvrtke koje kotiraju na burzi, kako bi omogućilo dotok inozemnog kapitala i praktičnog iskustva u upravljanju, kao dio cjelokupnih napora za poboljšanje strukture upravljanja tvrtkama. Ministarstvo i druga vladina tijela, uključujući Kinesku regulatornu komisiju za vrijednosne papire, donijela su 29 nacrta izmjena postojećih mjera za strateško ulaganje stranih investitora, kao što su smanjenje praga i diversifikacija kanala ulaganja. Ministarstvo je također priopćilo kako su izravna strana ulaganja u nefinancijski sektor u Kini pala za 3,8 posto na godišnjoj razini tijekom prvih pet mjeseci ove godine. Međutim, u svibnju je Kina zabilježila 7,5-postotni rast izravnih stranih ulaganja na godišnjoj osnovi (ukupno 68,63 milijardi CNY), što pokazuje kako povjerenje globalnih tvrtki u Kinu (ali i njihov poslovni interes) i dalje postoji unatoč pandemiji.