Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Prag, 11. veljače 2019.

Gospodarska kretanja u Češkoj

Industrijski rast

Industrijski rast u Češkoj u 2018. godini iznosio je 3 posto, što je upola manje nego godinu prije.

Robotizacija

Stopa robotizacije povećala se prošle godine na oko 120 na 10 tisuća stanovnika, što predstavlja rast od 50 posto u usporedbi s godinom ranije. Ipak, Češka u tomu još uvijek zaostaje za Slovačkom, u kojoj je stopa robotizacije oko 150 na 10 tisuća stanovnika.

Elektrana Yunus Emre – Turska

Tijekom natječaja za prodaju nedovršene termoelektrane Yunus Emre, koju je za tursku kompaniju Adularya gradila češka kompanija Vítkovice Power Engineering, nije zaprimljena nijedna ponuda. Najniža visina ponude iznosila je 265 milijuna eura. Elektrana je građena kreditom državne Češke izvozne banke, koji je osiguralo Državno osiguravajuće društvo EGAP. Gradnja nije dovršena zbog tehničkih razloga, ali i činjenice da se Adularya našla pod prinudnom upravom države zbog navodne povezanosti njezinih vlasnika s pučem protiv predsjednika Erdogana.

Ako nedovršena elektrana ne nađe novog vlasnika, mogući gubitak od preko 500 milijuna eura snosila bi češka država. Stoga se očekuje raspisivanje novog natječaja s nižom minimalnom visinom ponude.