Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Manila, 13. ožujka 2018.

Forum tržišnog natjecanja održan u Manili

Forum tržišnog natjecanja u Manili održan je 25. veljače ove godine u organizaciji Europske gospodarske i trgovinske komore u Filipinima i EU-filipinske poslovne mreže.

Delegacija EU-a u Manili izvijestila je kako je sada pravi trenutak za otvaranje filipinskog gospodarstva, komentirajući da se pravedna politika na terenu može osigurati dobrim funkcioniranjem Komisije za zaštitu tržišnog natjecanja. Filipini bi također trebali iskoristiti prednost otvaranja gospodarstva sada kada postoji agencija, koja će osigurati konkurentno tržište, izjavio je veleposlanik DEU u Manili Franz Jessen, u govoru na Forumu tržišnog natjecanja u Manili.

U kratkom vremenskom razdoblju od kada je osnovan zakon o zaštiti tržišnog natjecanja (PCC), Komisija za zaštitu tržišnog natjecanja učinila je niz koraka u obrazovanju svojih sudionika o važnosti konkurencije u gospodarstvu, proučavala je popriličan niz slučajeva te implementirala učenje iz drugih gospodarstava, uključujući i iz EU-a, kako na pravilan način provoditi čvrsto i snažno tržišno natjecanje. Međutim, utjecaj donošenja zakona ne završava na tome, potreban je još cijeli niz reformi, koje će poboljšati otvaranje filipinskog gospodarstva.

Inozemni gospodarstvenici zalagali su se za otvaranje pojedinih gospodarskih sektora u kojima su strana ulaganja ograničena na manjinski udio od 40 posto, izvijestili su na Forumu. Radi se o području medija, maloprodaje, obrazovanja, rudarstva, vlasništva nad zemljištem i ostalim sektorima, koji su navedeni pod Negativnim popisom stranih ulaganja. Ograničenje stranog vlasništva u tim sektorima djelomično je zbog toga, što je nazočan niski udio izravnih stranih ulaganja u Filipinima, uspoređujući s liberalnijim ASEAN zemljama-susjedima. U Europi primjerice politika tržišnog natjecanja je važan dio dinamičnog tržišta te se pokušava prilagoditi promjenjivim vremenima. EU politika tržišnog natjecanja ima za cilj pružiti svima u Europi bolju kvalitetu roba i usluga po nižim cijenama. Radi se o primjeni pravila, kojim se osigurava međusobno natjecanje/konkurencija među tvrtkama.

Strane tvrtke, uključujući filipinske tvrtke, također su zaštićene istom politikom tržišnog natjecanja u EU-u, kako bi se osiguralo pravedno natjecanje tvrtki u svojim industrijama ili sektorima. Filipini zaista ubrzano gospodarski rastu, a razlog tome je sve veća potražnja za robama i uslugama. Postojanje politike tržišnog natjecanja važna je i za tvrtke i za potrošače, najprije što osigurava nisku cijenu za sve. Na konkurentnom tržištu cijene se smanjuju, što je dobro za potrošače, čiji veći broj si može priuštiti kupnju proizvoda, a također potiče i tvrtke da proizvode više, čime se općenito potiče razvoj gospodarstva. Drugo, osigurava bolju kvalitetu, konkurencija potiče tvrtke da poboljšaju kvalitetu roba i usluga koje nude - kako bi privukla veći broj kupaca i proširila tržišni udio. Treće, donosi više izbora - konkurentsko tržište će natjerati tvrtke da nastoje učiniti svoje proizvode različitim od ostalih, što rezultira većim izborom te na taj način potrošači mogu odabrati proizvode koji nude pravu ravnotežu između cijene i kvalitete. Četvrto, donosi inovaciju. Kako bi se mogla ponuditi raznovrsnija i bolja ponuda, tvrtke moraju prihvatiti kulturu inovacija. Peto, natjecanje čini tvrtke konkurentnijima na globalnim tržištima, te jačim i sposobnijim.

Nakon razmjene mišljenja, na Forumu je zaključeno kako EU i poslovna zajednica EU s Filipinima nastoje izgraditi konkurentnu kulturu, koja će doprinijeti gospodarskom razvoju dviju regija.