Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Beograd, 10. listopada 2018.

Fiskalni savjet predviđa proračunski suficit od 35 milijardi dinara

Proračunski suficit u 2018. godini iznosit će oko 35 milijardi dinara (oko 300 milijuna eura), ili 0,7 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), procjenjuje Fiskalni savjet Srbije (FSS) u svojem izvješću „Fiskalna i ekonomska kretanja u 2018. i preporuke za proračun 2019.“.

Javni dug približava se sigurnoj zoni od 50 posto BDP-a, dijelom zbog boljih fiskalnih rezultata, ali još više zbog velike revizije gospodarskog rasta naviše. Proračunom za 2019. godinu trebalo bi sustavno urediti javne financije, poboljšati njihovu strukturu i podržati gospodarski rast, ocjenjuje se u publikaciji.

Prema mišljenju Fiskalnog savjeta, odgovarajući proračunski plan za 2019. je deficit od 0,5 posto BDP-a, što će osloboditi 400-450 milijuna eura za povećanje javnih investicija i smanjenje poreznog opterećenja rada. Također predlažu smanjenje prosječnog poreznog opterećenja zarada u idućoj godini sa 63 posto na 60 posto te drže kako je sudjelovanje javnih investicija u BDP-u u 2019. potrebno i moguće povećati na oko 4 posto BDP-a.

Tijekom iduće godine, kako ocjenjuju, potrebno je trajno urediti mirovinski sustav te sustav zarada i zaposlenosti u općoj državi. FSS preporučuje djelomično ukidanje zabrane zapošljavanja i ciljano zapošljavanje, napominjući kako je u Srbiji za pet godina 18.000 zaposlenih manje te kako u državnom sektoru nema previše ukupno zaposlenih. Kako napominju, zabrana zapošljavanja rezultirala je rastom privremeno-povremenih i sličnih angažmana i narušavanjem strukture zaposlenosti, pri čemu su kronični i nedopustivi manjkovi u nekim sektorima, poput zdravstva, porezne uprave, ekologije i slično. Neophodno je konačno završiti analize i sistematizacije radnih mjesta te u 2019. na mjesto svakog otišlog djelatnika treba zaposliti jednog novog, odnosno stopa zamjene treba biti u odnosu 1:1, a ne 1:5 kao dosad, ističe se u publikaciji.