Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Podgorica, 15. rujna 2020.

Europska investicijska banka i crnogorski Investicijsko razvojni fond potpisali ugovor o kreditu vrijednom 50 milijuna eura

Ugovor o kreditu vrijednom 50 milijuna eura potpisan je između Europske investicijske banke (EIB) i crnogorskog Investicijsko razvojnog fonda (IRF). Kredit je namijenjen bržem oporavku malih i srednjih tvrtki, tvrtki sa srednjom tržišnom kapitalizacijom u području turizma i ostalim djelatnostima koja su najviše stradala posljedicama pandemije COVID-19.

Iako su EIB i IRF do sada zaključili pet sporazuma i isplatili 320 milijuna eura za potrebe crnogorskog gospodarstva i očuvanje 25.000 radnih mjesta, ovo je prvi kredit EIB-a namijenjen bržem oporavku gospodarstva Crne Gore u okviru izvanrednih financijskih mjera EIB-a i dio je programa podrške za oporavak zapadnog Balkana od COVID-19, koji je najavljen u travnju na sastanku na vrhu EU-a u Zagrebu. Cijeli program kreditiranja namijenjen je javnom sektoru i nacionalnim bankama u državama zapadnog Balkana, vrijedan je 500 milijuna eura, a odobrio ga je Upravni odbor EIB u lipnju ove godine. Tvrtkama će se na taj način pružiti povoljno financiranje kako bi se osigurao nastavak poslovanja i brži oporavak. Financijskim sredstvima se planira i potaknuti otvaranje novih radnih mjesta za mlade u okviru Europske inicijative za zapošljavanje i obuku mladih za Zapadni Balkan (EYET) koja potiče zapošljavanja mladih u Crnoj Gori.