Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Tel Aviv, 05. svibnja 2020.

EIB osigurala 50 milijuna eura izraelskoj tvrtki Pluristem za razvoj terapije za COVID-19

Europska investicijska banka (EIB) i Agencija za inovacije Izraela potpisale su 30. travnja 2020. Memorandum o suradnji vezan za razvoj zajedničkih investicijskih mogućnosti u području bio-farmacije, informacijske tehnologije i inženjerstva u cilju ostvarenja zajedničkih ciljeva u području javnog zdravstva te posebice koordiniranog globalnog odgovora na pandemiju korona virusa. U okviru Memoranduma, EIB će izraelskoj farmaceutskoj tvrtki Pluristem (putem njezine njemačke podružnice Pluristem GmbH) odobriti kredit u iznosu od 50 milijuna eura za istraživanje i razvoj u području terapije regenerativnim stanicama.

Pluristem koristi stanice dobivene iz placente za razvoj lijekova za liječenje teških zdravstvenih stanja, poput infekcija, upala, ozljede mišića ili hematoloških poremećaja. Tvrtka je nedavno proširila svoje aktivnosti na razvoj odgovora na pandemiju koronavirusa te pružila liječenje nekolicini zaraženih osoba s akutnim respiratornim teškoćama.

Pluristem je prva izraelska tvrtka kojoj je odobreno financiranje iz Europskog fonda za strateška ulaganja, financijskog instrumenta Plana ulaganja za Europu u okviru kojeg EIB i Europska komisija zajednički rade na mobilizaciji privatnih ulaganja u široki raspon projekata u Europskoj uniji. Tvrtku Pluristem dosada je financirala Agencija za inovacije Izraela, neovisno javno tijelo nadležno za formuliranje i provedbu inovacijske politike u Izraelu. Financiranje će poduprijeti istraživanje i razvoj Pluristema, kroz tri tranše koje su vezane za postizanje  dogovorenih kliničkih etapa.

"Izrael je centar uspješnih i inovativnih startup tvrtki, koje dominiraju high-tech industrijom. Pluristem je odličan primjer izraelsko-europske suradnje, a potpora EIB-a za njih posebno je bitna jer će tvrtki omogućiti razvoj liječenja najranjivijih pacijenata od COVID-19. Zajedničkim radom često se štedi vrijeme i resursi – u ovom slučaju imamo potencijal za spašavanje ljudskih života", izjavio je potpredsjednik EIB-a zadužen za inovacije Ambroise Fayolle.