Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Beograd, 14. studenog 2017.

Dvadeset najvećih neprivatiziranih tvrtki u 2016. na gubitku od 205 milijuna eura

Iako su rokovi za okončanje privatizacije davno istekli, na web stranici Ministarstva privrede još uvijek stoji popis od 142 tvrtke koje očekuju novog vlasnika.

Od trenutka u kojem je ovaj resor preuzeo sadašnji ministar Goran Knežević riješen je status tek 47 tvrtki, od kojih je svega 7 prodano, a 26 završilo u stečaju.

Za 14 društava postupak je obustavljen, ali nema naznaka kakva će biti njihova daljnja sudbina. Međutim, popis Ministarstva nije konačan jer je 2014., kada je donijet novi Zakon o privatizaciji, bilo ukupno 556 neprodanih tvrtki. U kakvom su one sada statusu, nema podrobnih podataka.

No, u međuvremenu tvrtke s popisa, o kojima brine Ministarstvo, gomilaju gubitke. Prema završnom računu iz prošle godine, samo njih 20 najvećih, koje zapošljavaju 35.117 radnika, ostvarile su minus od oko 205 milijuna eura (24,38 milijardi dinara). U tu svotu nije uračunat otpisani dug, "zaboravljene" rate kredita, posebno one putem Fonda za razvoj, oproštene porezne obveze, niti šteta koju ostala privreda trpi zbog njihovog povlaštenog položaja, a konačan račun na kraju će opet platiti građani.

Ipak, poneka od tih tvrtki zabilježila je dobit u prethodna dva obračunska razdoblja, ali je ona gotovo simbolična. Pritom, u računicu nije ušlo 15 milijardi plusa u Telekomu, koji se također nalazi na popisu za privatizaciju, ali o njegovom statusu odlučuje Vlada.

Najveći gubitaš svakako je „miljenik državnog vrha, RTB Bor“, koji je s tri zavisne tvrtke ušao u "crveno" s ukupno 5,9 milijardi. To bi bio napredak u odnosu na 13,7 milijardi gubitka iz 2015. ako bi se zaboravila činjenica kako je sredinom 2016. ta grupa ušla u unaprijed pripremljeni plan reorganizacije, uslijed čega joj je otpisano više od milijardu eura duga prema državnim vjerovnicima. I pored tog otpisa, ali i veće cijene bakra na svjetskom tržištu, Borski bazen nije u stanju postići dobar rezultat.

Tik uz RTB Bor je i grupa tvrtki vlasnički vezana za Srbijagas, a u vrhu je i pančevačka Azotara s negativnom bilancom od 6 milijardi, što je "napredak" u odnosu na godinu ranije, kada je gubitak iznosio 2,6 milijardi dinara. Za šest tvrtki s popisa, kojima upravlja Ministarstvo privrede, raspisani su tenderi, dok se za preostalih 136 još uvijek analizira mogućnost privatizacije.

Međutim, ne može se tvrditi kako ništa nije učinjeno. Naime, utvrđeno je kako iz raznih razloga nije moguće objavljivanje tendera za 111 tvrtki, dok za 25 može, ali tek kada se prikupe pisma zainteresiranih kupaca, ili se utvrdi model privatizacije, ili se regulira status imovine.