Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Ljubljana, 06. prosinca 2017.

Dobit slovenskih banaka porasla 18 posto

Bankarski sektor u Sloveniji u prvih devet mjeseci ove godine ostvario je 343 milijuna eura čiste dobiti, što je 18 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, podaci su Slovenske središnje banke.

Dobit prije oporezivanja povećana je za 10,4 posto, na 368,5 milijuna eura, što je najviše posljedica daljnjeg smanjenja rezervacija.

Bruto prihod svih banaka iznosio je 823,2 milijuna eura, što je 4,6 posto manje nego lani, dok je njihova ukupna bilanca ostala na istoj razini te iznosi 37,3 milijarde eura.

Kreditna aktivnost je u porastu, što se osjetilo u porastu potrošačkih kredita na godišnjoj razini za 13,6 posto, dok je stambeno kreditiranje poraslo za pet posto, navodi se u izvješću Banke Slovenije.

Najveća slovenska banka Nova Ljubljanska banka (NLB), koja je u 100-postotnom vlasništvu države, u prvih devet mjeseci ove godine zabilježila je 184 milijuna čiste dobiti na razini cijele skupine, s podružnicama u BiH, Srbiji, Makedoniji, na Kosovu te u Crnoj Gori.

Banku očekuje privatizacija, o čemu bi do kraja ove godine trebalo doći do sporazuma između Slovenske vlade i Europske komisije. Naime, Slovenija je 2013. godine prihvatila obvezu privatizacije NLB-a, nakon dobivenog odobrenja za sanaciju banke proračunskim sredstvima.