Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Beograd, 14. rujna 2018.

Devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju kolovoza 11,325 milijardi eura

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju kolovoza iznosile su 11,325 milijardi eura, odnosno za 77,7 milijuna eura manje nego na kraju srpnja. Deviznim rezervama na ovoj razini osigurava se pokrivenost novčane mase M1 od 194 posto i oko šest mjeseci uvoza roba i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje odgovarajuća razina pokrivenosti uvoza roba i usluga deviznim rezervama.

Promatrano u odnosu na kraj kolovoza prethodne godine, bruto devizne rezerve povećane su za 1,048 milijardi eura, priopćeno je iz NBS-a. Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obvezne rezerve i drugim osnovama) na kraju kolovoza iznosile su 9,463 milijardi eura, što je za 78 milijuna eura manje nego na kraju srpnja.

Smanjenje deviznih rezervi u kolovozu rezultat je nastojanja države da u značajnijoj mjeri smanji svoj devizni dug, čime se doprinosi smanjenju javnog duga Srbije i promjeni njegove valutne strukture s ciljem smanjenja izloženosti deviznom riziku, navodi se u priopćenju.

Odljevi po osnovi prijevremene i redovne otplate deviznih kredita, dospjelih vrijednosnica i drugim osnovama (ukupno neto 340 milijuna eura) bili su u velikoj mjeri kompenzirani priljevima po osnovi intervencija (kupovina deviza) od strane NBS na domaćem deviznom tržištu (200 milijuna eura). Neto priljev po osnovi donacija, upravljanja deviznim rezervama i po drugim osnovama (ukupno 70,2 milijuna eura), kao i pozitivan utjecaj tržišnih čimbenika zabilježenih u ovom mjesecu (12,1 milijuna eura) bili su više nego dovoljni da nadomjeste neto odljeve iz devizne obvezne rezerve po osnovi uobičajene aktivnosti banaka i po drugim osnovama (ukupno 20 milijuna eura). Opseg ostvarene trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u kolovozu iznosio je 483,3 milijuna eura i bio je za 21,4 milijuna eura veći nego u prethodnom mjesecu.

U prvih osam mjeseci ove godine u međubankarskoj trgovini ostvareno je ukupno 4,658 milijardi eura. U kolovozu je zabilježena nominalna deprecijacija dinara u odnosu na euro od 0,2 posto, a NBS je u tom mjesecu intervenirao na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 190 milijuna eura radi ublažavanja pretjeranih dnevnih oscilacija tečaja.