Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Beograd, 11. siječnja 2018.

Broj zaposlenih i umirovljenika u Srbiji gotovo izjednačen

Stranka umirovljenika Srbije PUPS, povremeno „nestašni“ član SNS-ove vladajuće koalicije, priopćila je medijima kako će mirovine u Srbiji biti na razini osnovne socijalne pomoći ili tek nešto više od toga, ukoliko se nastavi sa sadašnjim populacijskim i ekonomskim trendovima koji utječu na financijsku održivost mirovinskog sustava.

PUPS ističe kako je obvezno mirovinsko osiguranje osmišljeno kao proces u kojem trenutačno zaposleni uplaćuju sredstva u mirovinski fond kako bi se mogle isplaćivati mirovine. Za funkcioniranje tog procesa potrebno je da tri zaposlena uplaćuju sredstva, od kojih će se isplaćivati mirovina za jednog umirovljenika, odnosno odnos broja umirovljenika i broja zaposlenih trebao biti barem 1:3.

PUPS tvrdi kako treba izgraditi novi sustav, odnosno osnovati fond koji bi bio jamstvo za redovne isplate mirovina. Prema tom prijedlogu, dio kapitalne dobiti velikih javnih kompanija uplaćivao bi se u taj fond. PUPS je uputio poziv svim političkim strankama na dijalog o pronalaženju načina za promjenu mirovinskog sustava koji je u sadašnjem obliku neodrživ. Dodatni problem, drže u PUPS-u, donijela je informatička ekspanzija i tehnološki napredak u svijetu, kao i sve veća automatizacija proizvodnih procesa. Kompanije s tehnološki intenzivnim procesom rada i manjim učešćem radne snage koje ostvaruju izuzetno visoke profitne stope, trebale bi biti među začetnicima posebnog fonda koji bi služio kao rezerva u slučaju problema u redovnom funkcioniranju isplata mirovina, ističu u PUPS-u te dodaju kako čak i u slučaju da svi trenutačno nezaposleni nađu posao, taj odnos ne bi bio dovoljan za održivost ovakvog mirovinskog sustava.

Prosječna mirovina u Srbiji iznosi oko 25.000 dinara (oko 210 eura), a najveći postotak umirovljenika, njih oko 21 posto, prima između 10.000 i 15.000 dinara (85-125 eura), dok 131.000 najsiromašnijih dobiva mirovinu manju od 10.000 dinara. Unazad tri godine mirovine se ne izjednačavaju s rastom cijena, dok je usklađivanje s rastom zarada prestalo još 2003. godine.