Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Helsinki, 14. rujna 2018.

Brodarske tvrtke među najsnažnije subvencioniranim tvrtkama u Finskoj

Finska Vlada namjerava krajem rujna predložiti privremeni dodatak od 6 milijuna eura za subvenciju brodarskih tvrtki u sljedećoj godini.

Brodarske tvrtke spadaju među najsnažnije subvencionirane tvrtke u Finskoj. Međutim, dva ministarstva, Ministarstvo prometa, medija i telekomunikacija i Ministarstvo financija, imaju oprečne stavove o ovom pitanju. Dok se Ministarstvo prometa, medija i telekomunikacija, na čelu s ministricom Anneom Berner (Stranka Centra), zalaže za ovakav nacrt Zakona, Ministarstvo financija, pak, na čelu s ministrom Petteriom Orpom (stranka Kokoomus), oštro se protivi takvom prijedlogu i traži smanjenje njihova subvencioniranja. Ipak, u proračunu za sljedeću godinu planira se ukupno 96 milijuna eura javnih subvencija za brodarske tvrtke, uključujući i predloženi dodatak.

Finska brodogradnja dio je šireg pomorskog klastera, koji godišnje obrne oko 13 milijardi eura te s ukupnom dodanom vrijednošću od 3,8 milijardi eura predstavlja 1,8 posto finskog BDP-a. U 2016. godini Finska je zauzimala 17. mjesto na ljestvici najvećih svjetskih brodarskih gospodarstava. Usprkos tomu, Finska brodogradnja vrlo je osjetljiva gospodarska grana s obzirom na relativno malo domaće tržište, za koje se uglavnom naručuju posebni brodovi - putnički, ledolomci i vojni brodovi.  Finska pripada uskom krugu država koje grade velike putničke brodove. Također, zbog ovisnosti finskog gospodarstva o izvozu, a kako tijekom oštre zime led priječi pristup većini njenih luka, finska brodogradnja specijalizirala se za razvoj ledolomaca. Tako je danas gotovo 70 posto svih aktivnih ledolomaca u svijetu proizvedeno upravo u Finskoj.