Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Amsterdam, 11. veljače 2019.

Brexit donio 42 strane tvrtke i 2.000 novih radnih mjesta u Nizozemsku

Zbog brexita su tijekom 2018. godine čak 42 tvrtke preselile iz Ujedinjene Kraljevine u Nizozemsku i otvorile 2.000 novih radnih mjesta, objavila je nizozemska Agencija za strane investicije (NFIA). U ukupan broj novootvorenih radnih mjesta uključeno je i onih 900 u Amsterdamu koja će biti otvorena zbog preseljenja Europske agencije za lijekove (EMA).

Osim toga, tijekom prošle godine NFIA je bila u kontaktu s oko 250 tvrtki iz cijelog svijeta koje bi, također zbog Brexita, mogle preseliti svoje poslovanje u Nizozemsku te se tako može očekivati dodatno povećanje ukupnog broja preseljenih tvrtki. Među tvrtkama koje zbog brexita sele svoje poslovanje valja spomenuti japansku investicijsku banku Norinchukin i medijsku tvrtku TVT Media, pružatelje financijskih usluga Market Axess i Azimo te osiguravajuće kuća iz područja pomorstva UK P&I.

Ukupno 372 strane tvrtke uspostavile su tijekom prošle godine poslovanje u Nizozemskoj, što je dovelo do otvaranja oko 10.000 radnih mjesta i 2,85 milijardi eura ulaganja. Najviše radnih mjesta, kao i 2017., otvorile su američke tvrtke, a slijede ih one iz Ujedinjene Kraljevine, Kine, Japana i Njemačke.

Kada je riječ o troškovima vezanim uz izlazak Ujedinjene Kraljevine iz EU-a bez dogovora, Nizozemsku vladu će navedeno koštati 2,3 milijardi eura tijekom sljedeće dvije godine, s tim da se najveći troškovi odnose na dodatne usluge vezane uz carinu i kontrolu hrane (700 milijuna eura) te veći doprinos u EU proračun (1,6 milijardi eura).