Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Ottawa, 11. siječnja 2019.

Banka Kanade zadržala ključnu kamatnu stopu na 1,75 posto

Kanadska banka zadržala je svoju ključnu kamatnu stopu stabilnu na 1,75 posto jer je nedavni pad cijena nafte značajno utjecao na prognoze gospodarskog rasta u 2019. godini.

Kanadsko gospodarstvo uspješno je poslovalo, zabilježen je snažan rast broja radnih mjesta te smanjenje stope nezaposlenosti, koja je na najnižoj razini u zadnjih 40 godina, objavila je Središnja banka u Ottawi. Također, ponovila je svoje stajalište po kojemu će referentna prekonoćna kamatna stopa tijekom vremena morati prijeći  na tzv. neutralnu razinu, koja se trenutno procjenjuje u rasponu od 2,5 do 3,5 posto, kako bi se postigao cilj inflacije. Odgovarajući vremenski ritam povećanja stope ovisit će o samom razvoju situacije, s posebnim naglaskom na razvoj tržišta nafte, kanadsko tržište nekretnina i globalnu trgovinsku politiku.

Središnja banka revidirala je izglede za rast u Kanadi na 1,7 posto u 2019. godini, što je za 0,4 postotnih bodova manje u odnosu na listopadsku prognozu. Međutim, kako se predviđa, rast će se ubrzati na 2,1 posto u 2020., što odražava realnu procjenu od prethodne procjene od 1,9 posto. Središnja banka je također podsjetila na obvezne rezove proizvodnje za 2019. godinu, koje je još u prosincu objavila Vlada Alberte. Istodobno, globalne cijene nafte znatno su niže nego što su bile tijekom posljednjih prognoza Središnje banke u listopadu. Nedavne konzultacije kanadskih dužnosnika s kanadskim energetskim sektorom pokazuju značajno negativan osjećaj među proizvođačima nafte te se očekuje smanjenje investicija ove godine.

Izvan naftnog sektora predviđa se stalni rast poslovnih ulaganja i izvoza. Prema priopćenju Središnje banke, dinamika rasta, djelomično podržana snažnim zapošljavanjem i inozemnom potražnjom,  trebala bi se povećati u drugom tromjesečju ove godine. Kako se očekuje, tržište nekretnina, koje je prošle godine usporilo zbog strožih pravila o hipotekarnom financiranju, novih regionalnih poreza i viših kamatnih stopa, ostat će stabilno, a inflacija će se privremeno smanjiti prije povratka na stopu od 2 posto do kraja 2019. godine.