Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Hamilton, 13. lipnja 2018.

Američke carine na čelik i aluminij posebno pogađaju Hamilton

Odluka predsjednika Trumpa o uvođenju carine od 25 posto na uvoz čelika i 10 posto na aluminij posebno pogađa grad Hamilton, središte ontarijske proizvodnje čelika, koje čini 43 posto ukupne kanadske proizvodnje. 

Prema mišljenju analitičara, industrija čelika i aluminija može samo jedno kratko vrijeme izdržati povećanje carina. Međutim, ukoliko ono ostane na snazi dulje vrijeme, imat će poguban utjecaj na proizvođače čelika i aluminija.

Potraju li ove mjere dulje vrijeme, posebno će biti pogođen Hamilton, gdje je u procesu proizvodnje čelika zaposleno gotovo 9.000  ljudi, od kojih 5.000 radi  u najvećem proizvođaču, odnosno tvrtki  ArcelorMittal Dofasco, izjavio je Keanin Loomis, glavni direktor Gospodarske komore Hamiltona.

Kada se sve uzme u obzir, samo u Hamiltonu je s proizvodnjom čelika povezano gotovo 40.000 radnih mjesta. Polovina ukupne kanadske proizvodnje čelika izvozi se u SAD. Uvođenjem 25 posto carina na čelik, opasno se ugrožavaju investicije u kanadsku industriju čelika.

Hamiltonski gradonačelnik Fred Eisenberger izrazio je duboku zabrinutost zbog novih američkih mjera, za koje se ne zna koliko dugo će ostati na snazi te, ako potraju, koliko će ljudi ostati bez radnih mjesta, što bi moglo imati teške posljedice za grad Hamilton i njegovu populaciju.