Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Peking, 09. srpnja 2018.

AIIB dosad odobrio projekte ukupne vrijednosti 5,3 milijardi USD

Otkako je prije godinu i pol započela s radom, Azijska infrastrukturna investicijska banka (AIIB) odobrila je investicije za projekte ukupne vrijednosti više od 5,3 milijardi USD, izjavio je njen predsjednik Jin Liqun. Ti projekti implementirani su u državama i regijama duž inicijative Pojas i put ili su povezani s navedenim državama i regijama.

Broj država članica AIIB-a narastao je s 57 država osnivačica na 87 država članica sa svih kontinenata, a njeni projekti javnih i privatnih ulaganja iznose ukupno više od 30 milijardi USD. Tri glavne globalne agencije za kreditni rejting dodijelile su AIIB-u najveći rejting, a Bazelski odbor za superviziju banaka ponder rizika 0 posto.

Ideja o osnivanju AIIB-a i inicijative Pojas i put potječe iz Kine, no banka i inicijativa služe cijelom svijetu i obje su otvorene i inkluzivne platforme za međunarodnu suradnju, rekao je predsjednik AIIB-a Jin.

AIIB usko surađuje s Ministarstvom financija, Svjetskom bankom, Europskom bankom za obnovu i razvoj i drugim institucijama u cilju uspostave suradničkog centra za financiranje multilateralnih razvojnih banaka, koji bi promovirao razmjene podataka te koordinirao projekte i izgradnju kapaciteta u državama i regijama Pojasa i puta.