Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Strasbourg, 19. svibnja 2017.

„Taste the Difference" - različita kvaliteta istih proizvoda na zapadu i istoku EU-a

Nedopustivo je da se na jedinstvenom europskom tržištu prodaju isti proizvodi slabije kvalitete na tržištima novih članica EU-a, upozorila je hrvatska europarlamentarka Dubravka Šuica koja je u Europskom parlamentu organizirala kušanje prehrambenih proizvoda kako bi upozorila na razliku u kvaliteti istih proizvoda na zapadu i istoku Unije.

Razlika u kvaliteti prehrambenih proizvoda za zapadno tržište i tržište srednje i istočne Europe je veliki problem i stoga je događanje u Europskom parlamentu "Taste the Difference" pokušaj osvješćivanja javnosti i europskih institucija, prvenstveno Europske komisije, da trebaju postojati jednaki standardi, kazala je Dubravka Šuica.

Šuica je kušanje prehrambenih proizvoda, od Nutelle, čipsa, bombona do Coca-Cole, organizirala u Europskom parlamentu zajedno sa češkom zastupnicom Michaelom Šojdrovom.

Pojasnila je da su razlike u kvaliteti proizvoda potvrđene u više studija, a o tome su se očitovali i ministri poljoprivrede zemalja Višegradske skupine - Češke, Slovačke, Poljske i Mađarske - te dodala da se uskoro očekuje i izvješće Hrvatske agencije za hranu.

(Hina)