Gospodarska diplomacija

Diplomacija u službi gospodarstva

Ljubljana, 19. lipnja 2017.

„Produktivnost – izazov za slovensko gospodarstvo“

Predstavništvo Europske komisije (EK) u Sloveniji i Ured Republike Slovenije za makroekonomske analize i razvoj organizirali su 14. lipnja 2017. u Ljubljani, okrugli stol na temu „Produktivnost – izazov za slovensko gospodarstvo“ na kojem su sudjelovali stručnjaci iz Slovenije i inozemstva.

Sudionici su se složili da je problem što Slovenija već više od deset godina glede razine produktivnosti zaostaje 20 posto u odnosu na EU a i dinamika rasta je usporena nakon krize. Potrebno je nastaviti s provođenjem strukturnih reformi u sustavu zdravstvene i socijalne zaštite, obrazovanja i mirovinskog sustava.

Izuzetno je važno ulaganje u znanje i permanentno obrazovanje. Poboljšati institucionalno okruženje posebice dobro educirani kadar i učinkovitija javna uprava također doprinose rastu produktivnosti.

Na okruglom stolu su sudjelovali Zoran Stančič, voditelj predstavništva EK, Boštjan Vasle, direktor UMAR-a, Polona Domadenik, EF-Ljubljana, Uroš Rosa, direktor poduzeća Akrapovič, Peter Gal, direktor OECD-a, Robert Stehrer, Institut za istraživanje, Beč i John Maher, Nacionalni savjet za konkurentnost, Irska. Iz Veleposlanstva RH u Sloveniji sudjelovala je Božena Leš.